Loading...

WE Cycling Team

stamceldonor van levensbelang

Projectdetails
Eigen initiatief | 2014-2017

Uitwerking
Concept, branding, logo & beeldmerk, brochure, website, blog, storytelling, wielerkleding, marketing

Goede doel
matchis.nl

Alleen al in Nederland waren er vorig jaar zo’n vijfhonderd volwassenen en kinderen op zoek naar een stamceldonor buiten de familie om te kunnen overleven van een kwaadaardige bloedziekte. Zo’n 13% vind geen geschikte donormatch. Om iedereen een kans op leven te geven, zijn er in Nederland meer stamceldonoren nodig.

WE Cycling Team gebruikte ik als platform, om deze boodschap te verspreiden. En met succes! Ons bereik was enorm. Mede dankzij ons initiatief, was na twee jaar het aantal geregistreerde stamdonoren in Nederland verdrievoudigd.

WE Cycling Team - Visitekaartje

De start van ons succes

Wie had gedacht dat we met ons zwart-witte outfit zoveel aandacht zouden krijgen? Ik in ieder geval niet. In 2014 geleden waren we, vijf wielervrienden, bezig met de oprichting van ons team. Het idee was gewoon voor de fun wielerwedstrijden rijden bij de amateurs. Om het teamgevoel aan te sterken gingen we binnen ons netwerk op zoek naar sponsors om de productie van ons zelfontworpen outfit te financieren. Dat wij met ons team het stamceldonorschap gingen promoten, overtuigde een tiental bedrijven waaronder haardenfabrikant Faber, die hoofdsponsor werd. Wat er tijdens het seizoen allemaal gebeurde, dankzij ons opvallende outfit was ongekend…

WE Cycling Team - Teamfoto

Een uitzinnige menigte

We werden niet alleen herkend in het wielerpeloton, maar vooral ook het publiek reageerde bijzonder positief op de boodschap die wij mede met onze outfit verspreidden.

Het unieke en opvallende kledingontwerp is bedoeld om aandacht te geven aan het stamceldonorschap. De rigide zwart-witte tweedeling symboliseert de harde werkelijkheid dat een levensbedreigende bloedziekte geen onderscheid maakt in ras, sekse of leeftijd. Het ontwerp symboliseert deze harde werkelijkheid. Met aan beide flanken van het shirt de tekst ‘Stamceldonor van levensbelang’ gericht naar het publiek. Inmiddels een onmiskenbare verschijning in het wielerpeloton.

Ter illustratie de wedstrijd in Alblasserdam, waar Wilco en ik samen in de kopgroep terecht kwamen. Nadat de speaker onze motivatie van de stamceldonorbank aan het publiek vertelde, hadden we er ineens honderden fans bij. We kenden verder niemand in Alblasserdam, maar toch werden we door iedereen met onze naam aangemoedigd. Toen Wilco in de finale met succes demarreerde, werd het publiek euforisch. Iedereen was uitzinnig toen ik ook nog eens de tweede plaats veilig stelde. Een staande ovatie toen we over de finish kwamen. Bijzonder wat een andersoortig outfit los kan maken.

WE Cycling Team - Publiek
WE Cycling Team - Publiek 2

Schaalvergroting

Het aantal geregistreerde stamceldonoren is in één jaar tijd bijna verdubbeld naar zeventigduizend. Statistisch gezien wordt hierdoor jaarlijks één mensenleven gered.

Om op te schalen zijn we een webshop begonnen, waarbij iedereen ons unieke zwart-witte outfit kon bestellen. We wisten dat hier veel vraag naar was. In plaats van sponsorlogo's drukten we de persoonsnaam op de zijkanten van ieders eigen gepersonaliseerde shirt. Op de achterzijde van de broek en op de voorzijde van het shirt, is de tekst ‘Stamceldonor van levensbelang’ komen te staan. Bijna 100 wielerliefhebbers hebben een WE Cycling Team outfit gekocht, waardoor we ons bereik op straat hebben vertwintigvoudigd.

WE Cycling Team -  Concept
WE Cycling Team - Website Shop
WE Cycling Team - Website Winkelwagen
WE Cycling Team -  Imo op Podium NK Wielrennen
WE Cycling Team -  Ine koerst in Vlaanderen
WE Cycling Team -  Gert-Willem traint met vrienden
WE Cycling Team -  Hein tijdens de Ronde van Vlaanderen

Website & Blog

Fietspraat, blog op www.wecyclingteam.nl, trok maandelijks duizenden lezers aan naar de verhalen die we schreven mede door inpuls van social media en de ‘Fietspraat’ nieuwsbrief.

WE Cycling Team - Website Loader
WE Cycling Team - Website Menu
WE Cycling Team - Website Verhalen
WE Cycling Team - Nieuwsbrief

Na ruim drie jaar van intensieve campangne was onze missie was geslaagd en sloten we dit initiatief af door het overgebleven sponsorgeld te doneren aan de stamceldonorbank. Mede dankzij ons initiatief, was na twee jaar het aantal geregistreerde stamdonoren in Nederland verdrievoudigd.

Een stijgende lijn die zich de komende jaren zou gaan doorzetten dankzij de fusie van de twee Stamceldonorbanken in Nederland (Nijmegen en Leiden) onder de nieuwe naam Matchis.


 Sluit dit project